/ Община Благоевград

Агенция „Пътна инфраструктура” все още не е готова със заданието за бъдещото развитие на археологическия обект в землището на Покровник и Зелен дол. Това стана ясно днес по време на дискусията за бъдещето на историческия обект край областния център, организирана от Регионалния исторически музей.

Обсъждат на кръгла маса бъдещето на археологическите разкопки край Покровник

Очакванията бяха, че на тази дискусия пътната агенция ще представи готовото задание за развитието на археологическия обект. Представители на АПИ обаче така и не се появиха на дискусията. 

Зам.-кметът Христина Шопова бе категорична, че община Благоевград ще изпълни всичките си ангажименти. Заради отсъствието на представители на културното министерство и на АПИ тя увери, че община Благоевград поема ангажимент в рамките на две седмици да организира нова среща, този път и с тяхно участие, както и с всички заинтересовани страни за бъдещето развитие на археологическия обект край Покровник.

Древното селище край Благоевград е в опасност, алармира Инициативен комитет

Шопова припомни поетия ангажимент през октомври миналата година от страна на пътната агенция да изготви задание за преместването на археологическите находки и тяхното консервиране. Тогава АПИ обеща да направи обходни пътища и входно-изходни пътни отсечки от и към магистралата, които да водят до обекта.

Свикват кръгла маса за местенето на находките в древното римско селище край Благоевград

„Ангажимент на общината е, след като видим това задание, с всички заинтересовани страни да направим обществено обсъждане – да съберем мненията и идеите как ще се реализира целият проект.

Ние не трябва да отстъпваме и от другата цел – да бъдат проучени и следващите 120 декара. Още повече, че според археолозите там е възможно да има още по-ценни артефакти”, подчерта Христина Шопова.