/ Фейсбук
Аварийна консервация е направена само на избрани архитектурни обекти в римското селище край село Покровник. Не са защитени от атмосферните влияния сградата на римската вила, съпътстващите производствени съоръжения и други ценни археологически находки.

Свикват кръгла маса за местенето на находките в древното римско селище край Благоевград

За това алармира Инициативният комитет за запазване, социализиране и развитие на историческия обект, който се намира на трасето на строящата се автомагистрала „Струма”.

Сдружението вече е изпратило писмо до Министерството на културата, с което напомня за задължението на отговорните институции към съхраняването на античното селище.

Експерти пресметнали колко пари трябват да се измести трасето на АМ "Струма" заради археологическо откритие

Според неговите членове, съществува реална опасност от разрушаване и заличаване на археологическите останки край Благоевград. Павел Деспотов от Изпълнителния комитет твърди, че декларираните намерения на министъра на културата - Боил Банов, както и на ръководството на АПИ да съхранят и развият този културен обект, няма да бъдат осъществени поради липсата на същия обект, ако не се извърши неговата спешна консервация.

Експерти пресметнали колко пари трябват да се измести трасето на АМ "Струма" заради археологическо откритие

Той определя действията на научния ръководител на обекта - доцент д-р Здравко Димитров, на Инспектората за опазване на културното наследство, на министъра на културата и на ръководството на АПИ „като административен трик, който цели избягване на отговорност, окончателно заличаване на обекта и унищожаване на културно-историческото наследство на региона”.