/ Лазар Андреев
Три от най-ценните археологически обекти на древното римско селище край Благоевград вече са консервирани. Надеждно зазимени са църквата, банята и гробницата. 

Експерти пресметнали колко пари трябват да се измести трасето на АМ "Струма" заради археологическо откритие

"Притеснителното е, че консервацията е направена само на трите големи обекта, а не на всички. Когато се дава разрешението от Министерството на културата, то се издава въз основа на проект, бюджет и заложени дейности.

Една от дейностите е консервиране, но никъде не се казва какво ще се консервира или поне аз нямам такава информация", коментира Лазар Андреев, представител на Инициативния комитет за съхранение на древното селище.

Магистрала „Струма” погребва наново античното селище Скаптопара (СНИМКИ)

Той допълни, че до месец ще организират кръгла маса с представители на всички институции, които имат отношение към обекта, за да се обсъди къде ще бъдат преместени църквата, гробницата и банята. Според него, по този въпрос няма достатъчно яснота и дискусията ще има за задача да изясни точно този въпрос.

Искат референдум да реши съдбата на римския град край Покровник

След това ще се пристъпи към преместване на находките, които в момента се намират на трасето на строящата се автомагистрала „Струма”, в землището на селата Покровник и Зелен дол. Целта е да се съхранят, като се преместят двайсетина метра от магистралното трасе и да се експонират като музей на открито.