/ iStock/Getty Images
За първи път екипът на Неврологично отделение под ръководството на д-р Евгений Фотев приложи нов начин за лечение на мозъчен инсулт, съобщиха от лечебното заведение.

Иновативният метод - тромболиза, представлява възстановяване проходимостта на съдовете в мозъка. С използването му е спасен животът на мъж и жена.

Първият случай е отпреди месец, когато пациентка е постъпила в болницата с тежък исхемичен инсулт. Д-р Фотев, д-р Стоил Гаров и д-р Юксел Меков взели решение да се приложи тромболиза.

Болницата в Смолян отваря пункт за антигенни тестове

Преди десетина дни е спасен с новото лечение и мъж новото лечение. Пациенти са изписани в добро здраве от болничното заведение. „Накратко казано тромболизата е разграждане на тромб.

Това лечение се прилага от доста години в България, а в някои болници в страната извън големите центрове в София, Пловдив, Варна, малко на по-късен етап се започна прилагането.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”-Смолян

Причината е, че има доста изисквания, които не навсякъде може да бъдат изпълнение. Исхемичният инсулт се предизвиква от запушване на мозъчен съд от тромб, което предизвиква спиране на кръвотока в определена област на мозъка. Ролята на тромболитика е да разгради тромба, за да може да се възстанови кръвният поток в засегнатата зона.

Трябва да се спазват много индикации, защото има доста рискови фактори. Не може да се прилага поголовно при всеки с исхемичен инсулт“, обясни д-р Фотев.

Лечението на инсулта е в първите четири часа и половина и затова трябва още при първите симптоми да се търси лекарска помощ, каза д-р Евгений Фотев. С прилагането на тромболизата МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” се нарежда сред 40-те болници в страната, където се прави модерното лечение.