/ / Thinkstock/Getty Images
Рустем Гайфудинов, доцент в Катедрата по неврология, неврохирургия и медицинска генетика на Казанския медицински университет, изброи първите и най-неочевидни признаци на микроинсулти в интервю за портала Ura.ru.

Специалистът отбеляза, че в допълнение към добре познатите симптоми на заболяването, като изкривяване на лицето, нарушения на говора и дисбаланс, трябва да се обърне внимание на следните признаци на микроинсулти, които хората често пренебрегват:

- Високо кръвно налягане и чести хипертонични кризи;

- Изтръпване - на бузите езика или ръцете;

- Затруднения на движенията, слабост в крайниците;

- Загуба на периферно зрение;

- Дифузно главоболие с повръщане;

Може да се появи и периодичен световъртеж, намалена активност, летаргия, липса на координация, кратка загуба на съзнание и двойно виждане.
"Ако тези симптоми се запазят в продължение на 15-30 минути и след това изчезнат, не трябва да мислите, че това няма да се повтори. Необходимо е да се подложите веднага на преглед. В рамките на една година може да ви сполети истински инсулт", предупреди Гайфудинов.

В случай на инсулт е необходимо на пострадалия да се осигури първа помощ през първите деветдесет минути.

Като превантивна мярка за развитието на болестта се препоръчва да се контролира нивото на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Също така се препоръчват умерена физическата активност и правилно хранене.
БГНЕС