/ iStock/Getty Images
Следващото заседание е насрочено за 3 февруари 2023 г.
Състав на Окръжния съд в Смолян и не даде ход на делото за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов.

Поредното отлагане на делото е заради здравословното състояние на Беширов, който е в болница след катастрофа. В съдебната зала се появиха част от деветимата подсъдими, обвинени като извършители и помагачи за присвояване на над 1.2 млн. лева.

Връщат на прокуратурата делото срещу бившия кмет на Неделино

Процесът се разглежда в Окръжния съд, след като делото бе изпратено от закрития вече Специализиран наказателен съд. Според обвинителния акт става дума за присвояване на 1 224 845 лв. чрез договори с фирми, на които е заплатено за неизвършени строително-монтажни работи през периода 2012-2015 година.

Като извършители се посочват бившият кмет и екссекретарят на Общината, а в качеството на помагачи като обвиняеми са привлечени общински служител и управители на фирми, към които са превеждани публичните средства по фиктивни фактури.

Съгласно констативни протоколи, подписани от Община Неделино, са изплатени над 1.2 млн. лв. за неизвършени дейности - изграждане на бент, подпорни стени, разчистване и укрепване на свлачище.

Съдебният състав реши да се поиска информация от болницата, в която е настанен Беширов, за да се прецени в какъв приблизителен срок би било възможно явяване на подсъдимия в съда. Следващото заседание е насрочено за 3 февруари 2023 г.
БТА