Съществува възможност за предсрочно отваряне за туристически трафик на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем-Ксанти още през септември.

Граничният пункт „Златоград“ може да отвори до края на март догодина

Това посочват от областния екип на „Продължаваме Промяната“ (ПП) в Смолян след проведена среща на народния представител Михал Камбарев с Костас Кортидис, заместник областен управител на периферия Източна Македония и Тракия.

При визитата на Камбарев в Гърция са обсъждани варианти за пускане в експлоатация на ГКПП Рудозем-Ксанти преди пълното изграждане на пътя на гръцка територия. 

Цялостното изграждане от гръцка страна на довеждащ път до граничния пункт се предвижда да завърши не по-рано от края на 2023 г., уточняват от офиса на ПП в Смолян. В най-напреднал етап на строителство е лотът от гръцкото село Димарио до границата, за който се очаква да бъде готов до септември.

Вариантите за по-ранно отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти за туристическия поток предполагат временно насочване на трафика през съществуващия път за леки автомобили между селата Димарио и Меливия.

Характеристиките на този път не позволяват преминаване на товарни автомобили, но все пак биха направили възможно обслужването на туристическия трафик, допълват от офиса на ПП. 

Граничният пункт Рудозем е готов, гръцките партньори искат удължаване на срока за пътя

Михал Камбарев и Костас Куртидис съвместно посетиха участъка от Димарио до пункта и обсъдиха, и с представители на строителната фирма, прогреса в изграждането му, се посочва в прессъобщение на офиса на ПП в Смолян.

Уверявайки се, че поставеният срок за завършването на участъка до септември най-вероятно ще бъде спазен, Куртидис и Камбарев са единодушни, че е технически възможно и реалистично пунктът да бъде отворен за преминаващи леки автомобили с туристическа цел още тази есен.

От офиса на ПП допълват, че Камбарев и Куртидис ще инициират дискусия между премиерите на двете държави относно възможността за предсрочното отваряне на пункта. 
БТА