Към наказателна отговорност са привлечени петима души
Директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение, съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Той е обвинен за присвояване на пари в особено големи размери. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Бечев е пуснат под парична гаранция от 15 хил. лв. и забрана да напуска страната. Мярката е наложена заради възрастта му, социалния му статус и най-вече здравословното му състояние, както и обстоятелството, че съдейства на разследването, уточни зам.-окръжният прокурор.

Той обяви, че във връзка с разследванията в театрите в Разград и Смолян към наказателна отговорност са привлечени петима души.

Установени са малко повече от 80 души,
които са назначавани на фиктивни договори. "В Смолян са 41 души, като сумата е приблизително 580 хил. лв. Като съучастник на обвиняемия директор в качеството на помагач, отново сме визирали  Писков, който има повдигнато обвинение и за театър в Разград ", уточни Гаврилов. 

Измамни схеми за милиони: „Икономическа полиция“ започва проверки в културните институции

До момента са иззети около 170 хил. лв., а през дните по време на разследването, част от лицата са предали около 80 хил. лв. "Част от лицата съдействат на хода на разследването", обяви зам.-окръжният прокурор на Пловдив.

Той обяви, че схемата е започнала да действа най-напред в Смолян, а след това в Разград.

"От август до около 25 септември. Парите, които са плащани за тези фиктивни услуги в Смолян са два пъти по-малко, отколкото на служителите в Разград. Там са плащали по около 25 хиляди лева допълнително материално стимулиране, а в Смолян са около 14 хиляди лева. В Родопския драматичен театър са около 41 души, толкова са и в Разград", каза Гаврилов. 

Наетите са от различни население места. "Има и от Перник, София. От Смолян няма, аз от Пловдив не са установени такива", каза Гавраилов.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня