/ iStock/Getty Images
Пореден, шести пакет от мерки в подкрепа на бизнеса в София, който пострада вследствие на COVID кризата, предлагат общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет /СОС/.

Облекченията се предвиждат на влязат в сила от началото на новата година и да продължат до края на март 2022 година. Предложенията, предвиждащи редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, бяха обсъдени на среща с представители на бизнеса, в която участваха председателят на СОС Георги Георгиев, общинските съветници Николай Стойнев, Стефан Марков, Борис Петров и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, информират от СОС. Докладът с мерките, който е подкрепен и от групите на БСП и

"Патриоти за София", ще бъде разгледан на заседание на СОС на 16 декември, а те ще влязат в сила от 1 януари.

Сред облекченията за бизнеса е пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО/районни кметове/общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си. Предлага се намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като при спад в оборота над 50 процента в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50 процента; при спад в оборота между 20 и 50 процента в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20 процента; за занаятчии фиксираната отстъпката е 50 на сто, а за земеделските производители - 20 процента.

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем е предвидено за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20 процента. Сред мерките е предвидена и 50 процента фиксирана отстъпка от таксата "тротоарно право" за разполагане на маси и столове за консумация на открито.

Над 7,5 млн. лева са отстъпките, които Столичната община е направила с цел подпомагане на бизнеса през тази година, в която загубите в градския транспорт продължават да се увеличават, посочват от СОС.
БТА