Вирусите „нападат” най-често чрез електронна поща
Вирусите „нападат” най-често чрез електронна поща / netinfo

Производителят на антивирусни програми BitDefender определи най-важните компютърни заплахи за 2006 година и тенденциите за 2007 година. Най-широко разпространяваните вируси през 2006 година остават изпращаните чрез електронна поща.

Първите десет в класацията са именно от този вид – те представляват голяма заплаха с оглед на постигнатите 55% от общия брой инфекции, засечени от BitDefender.

Вирусът Netsky е бил отговорен за 13% от всички инфекции през миналата година, а Nyxem.E се подрежда втори по масовост. Със сигурност през 2007 година ще се увеличи броят на e-mail атаките.

Съобщенията, свързани със Садам Хюсеин – бурята, която заля Европа, или със смъртта на Путин, доказаха, че най-горещите новини се превръщат в инструмент за организиране на социалния дневен ред.

На практика хакерите търсят начини да привлекат вниманието на потребителите с цел да ги убедят да задействат програмите, получени като приложения. А това е и начинът да получат достъп до компютрите им.

През 2007 година спам-съобщенията във формат картинка и без текст са повече от 50% от общия брой в глобален аспект. В момента повечето от анти-спам модулите на решенията за сигурност не предлагат защита за този вид атаки.

Що се отнася до зловредния код, той основно се изразява в използването на продуктивен ресурс от Office приложенията и също чрез он-лайн комуникациите /сайтове за социални мрежи/ като MySpace и YouTube. В много случаи, за да се разпространява успешно една шпионска програма, например, към системата се прикрепят и така наречените rootkit-ове.

Уязвимите Office приложения ще се считат за основни носители на заплахи, насочени най-често към корпорации. Тези слабости се използват и търгуват „тайно”, за да се създадат конкретни компютърни атаки. През 2007 година също така на пазара все повече ще се явяват вече инфектирани компютърни приложения. Така всъщност се скриват вируси или шпионски програми в кодовете на компютърните приложения. /БГНЕС/