НАСА показа интерактивна 360-градусова панорама на Марс (ВИДЕО)
НАСА показа интерактивна 360-градусова панорама на Марс (ВИДЕО) / Guliver/Getty Images

НАСА представи интерактивен 360-градусов панорамен изглед на Марс. Панорамата е изготвена въз основа на фотографии, направени през 1997 г. от апарата Mars Pathfinder и марсохода Opportunity, изпратен през 2004 г.

С указателя в горния ляв ъгъл на видеото може да се контролира посоката на панорамата.

Ето как залязва Слънцето на Марс (ВИДЕО)

Апаратът Pathfinder кацна на Марс на 4 юли 1997 г. с помощта на нова технология на въздушна възглавница, която омекоти приземяването. От кацане до последното предаване на данни на 27 септември с.г., Pathfinder изпрати повече от 16 500 изображения от системата за кацане.

След тази дата, по неизвестна и досега причина, радиовръзката на апарата със Земята се загубва. В продължение на месеци учените не се отказват от проекта и опитват да възстановят контакта. След редица неуспешни опити обаче на 10 март 1998 г. спират опитите си.

Роувърът Opportunity каца на Марс през януари 2004 г. Неговата задача бе в продължение на 90 дни да изследва повърхността на кратера Орел, очакваше се след приключването на тази мисия апаратът да спре да функционира поради тежките условия на планетата.

Opportunity обаче вече 12-а година продължава да разкрива тайните на Червената планета. На практика апаратът се превърна се в най-дълго служещият марсоход, надживявайки своя "близнак" Spirit, който се "пенсионира" след последното си съобщение към Земята на 22 март 2010 г.

Поради дългия си „стаж“ марсоходът вече има „старчески болежки" - проблеми с роботизираната ръка и грешки при записването на информацията. Благодарение на усилията на екипа от НАСА обаче космическият апарат не приключва своята служба. Само през първите пет години след кацането си на Червената планета марсоходът е предал до Земята над 250 000 снимки.

С част от получените снимки обаче те успяват да сътворят представената сега от НАСА панорамна гледка. Учените са използвали 900 различни кадъра, изпратени от апарата. На записа са обозначени дори основните точки на марсианската география, познати им досега и разположени в близост до мястото на кацане.