/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни съобщи, че изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг е приел поканата и ще се яви на изслушване в Брюксел. Таяни добави, че очаква гостът да се яви следващата седмица.
 
Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

Зукърбърг ще отговори на въпроси на председателите на парламентарните групи. Според Таяни това е стъпка към възвръщането на доверието сред потребителите.

Facebook потвърди: Събираните данни се простират отвъд нейните потребители

Председателят на ЕП допълва, че представители на Facebook ще се явят на изслушване пред парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. На заседанието ще бъдат обсъдени въпроси, свързани със защитата на личните данни и влиянието върху изборните процеси в Европа.
 

Gulliver/Getty Images


До 2,7 млн. европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни

Зукърбърг бе поканен на заседанието на Европейския парламент в Страсбург през април, дни след като свидетелства пред представители на Сената и Конгреса на САЩ.

Изпълнителният директор на Facebook се очаква да внесе допълнителни разяснения около скандала с "Кембридж аналитика", засегнал близо 3 млн.  европейци по данни на Европейската комисия.

Вижте какво каза шефът на Facebook на изслушване в Сената на САЩ
 
БТА