/ iStock/Getty Images
От 1 септември заведенията в Хърватия получават право да приемат и обслужват клиенти в закритите си части след 9-месечна забрана, свързана с коронавируса, съобщава БТА.

Според новите правила, обявени от хърватския национален щаб за борба с коронавируса, кафенетата и заведенията от семеен тип могат да работят до полунощ и да обслужват само седящи клиенти, които трябва да носят маски на лицето си, ако отиват до тоалетна или преди да заемат местата си.

iStock/Getty Images

В края на ноември 2020-а хърватският щаб за борба с коронавируса нареди на кафенетата да затворят вътрешните си помещения и разреши само работата на външните им части.

Собствениците на заведения бяха силно засегнати от кризата с коронавируса през последните 18 месеца. "Мнозина бяха физически, психологически и финансово изтощени. Някои заведения няма да могат да работят на закрито, защото нямат персонал, някои нямат тераси, така че за тях ще бъде по-лесно, след като бяха затворени девет месеца", заяви председателката на независимото сдружение на собствениците на кафенета и ресторанти в Загреб Жаклина Троскот пред агенция Хина.

Троскот отбеляза, че около 1100 заведения няма да могат да отворят врати и около 10 000 работни места в сектора са били изгубени.

С новите облекчени мерки нощните клубове също получават право да работят до полунощ, а в откритите си части без ограничение.

iStock/Getty Images