Засилват сигурността на летища в Европа и Близкия изток
Засилват сигурността на летища в Европа и Близкия изток / снимка: Guliver/Getty Images

Засилване на мерките за сигурност на някои летища в Близкия Изток и Европа, от които заминават директни полети за САЩ, обявиха от американското министерство на вътрешната сигурност.

Тези мерки се вземат заради получени разузнавателни сведения в рамките на общата оценка на заплахите по света, и ще бъдат приложени в следващите дни. Те ще влязат в сила в определени летища, които обаче няма да бъдат цитирани.

„Обменяме получени наскоро информации с наши чуждестранни партньори и се консултираме с авиокомпаниите”, каза министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън в комюнике.

Друг представител на ведомството обясни, че информациите за мерките или местата, на които ще бъдат приложени, няма да бъдат оповестявани, за да не се разкрият важни елементи пред евентуални терористи. Това ще им даде голямо предимство, счита той.

Той отказа да отговори дали има конкретна заплаха, разкрита от разузнавателните служби в навечерието на националния празник на САЩ 4 юли, съобщава БГНЕС. Като препоръка на пътниците се казва да отиват на летищата достатъчно време преди полетите си, за да може да минат през проверките и да са сигурни, че няма да си изпуснат полета.