/ Gulliver/Getty Images
Американският интернет гигант Гугъл е уволнил 48 служители заради сексуален тормоз през последните две години. Това признава директорът на компанията Сундар Пичай във вътрешен документ до служителите, изготвен в отговор на разследване на в. "Ню Йорк таймс", което твърди, че гигантът е премълчал и потушил няколко подобни случая, предаде Франс прес.

Франция помоли Google да премахне снимките на нейните затвори

В документа, адресиран до служителите, с който се е запознал Франс прес, Пичай уточнява, че сред уволнените е имало 13 високопоставени кадри. Нито един от тези кадри не е получил обезщетение за това уволнение, допълва Пичай. Но в. "Ню Йорк таймс" съобщава в своето разследване вчера, че Гугъл е премълчал няколко случая на тормоз, касаещи високопоставени представители, сред които и Анди Рубин, създателят на операционната система за мобилни устройства Андроид.

Според изданието Рубин е бил принуден от шефа на компанията да я напусне през 2014 г. заради обвинение за сексуален тормоз. Той обаче е получил обезщетение от 90 милиона долара.

Google спира Google +

Изданието се позовава на вътрешни документи на компанията, както и на съдебни документи и на разкази на служители на Гугъл. Според вестника Гугъл е укрил умишлено факта, че служителка, поддържала връзка с Рубин, го е обвинила в неуместно сексуално поведение, тоест в принудителен сексуален контакт през 2013 г. Този епизод сложил край на техните отношения, а предполагаемата жертва подала сигнал срещу Рубин следващата година.

Според изданието вътрешно разследване оценило като достоверни обвиненията на служителката.

Google вече е на 20! (ВИДЕО)

Говорител на Гугъл в имейла до Франс прес каза, че Рубин е напуснал компанията през 2014 г. по собствено желание, за да основе Плейграунд - инвестиционен фонд и инкубатор за технологични стартиращи компании. Той никога не е имал неуместно поведение, докато е работел в Гугъл или на други места и никой не му е казвал подобно нещо, се посочва в изявлението на говорителя на Гугъл. Той допълва, че всяка връзка, която Рубин е имал по време на престоя си в Гугъл е била по взаимно съгласие и не е касаела хора под неговите преки заповеди. Нито едно вътрешно правило по това време не е забранявало подобни връзки между служители, добави говорителят Сам Сингър
БТА