/ БГНЕС
Световните фондови пазари и цените на нефта се повишиха днес, подпомогнати от облекчаването на ограниченията срещу COVID-19 във втората по големина икономика в света - Китай.

Лондонската фондова борса, която отвори отново след британския официален празник по случай платинения юбилей на кралица Елизабет II, се отърси от новината, че изпадналият в затруднение британски премиер Борис Джонсън в понеделник ще бъде изправен пред вот на доверие от депутатите от собствената си партия на торите.

На други места акциите в еврозоната поскъпнаха преди заседанието на Европейската централна банка в четвъртък, когато се очаква ЕЦБ да сложи край на мащабната си програма за стимулиране на изкупуването на облигации.

Миналата седмица Уолстрийт завърши на червено, тъй като новините за по-голямо от очакваното създаване на работни места в САЩ дадоха възможност на Федералния резерв да продължи да повишава лихвените проценти на фона на високата от десетилетия инфлация.

Акциите "започнаха седмицата с положителна нотка, подкрепени от силния доклад за заетостта в САЩ в петък", отбеляза Виктория Шолар, ръководител на инвестиционния отдел в Interactive Investor.

Трейдърите се поуспокоиха и от прекратяването на мерките за COVID ограниченията в Китай, които парализираха икономиката му в продължение на месеци.

С тенденцията за намаляване на броя на заразените в големите градове, включително Шанхай и Пекин, властите позволиха да се върне известно усещане за нормалност, което поражда надежди за повишаване на потребителската активност.

"Положителните новини около китайската икономическа активност и по-ниските оценки на акциите могат да предложат стойност от гледна точка на дългосрочните инвестиции, но волатилността ще остане висока в краткосрочен план", отбеляза Диана Мусина от AMP Capital.

Ръст на нефта

Цените на нефта продължиха да нарастват, тъй като обещанието на ОПЕК и други големи производители да увеличат добива не оправда очакванията на пазарите.

"Въпреки увеличеното производство на ОПЕК+, цените може да останат високи, което се дължи на частичната забрана на ЕС за внос от Русия, облекчаването на COVID ограниченията в Китай и пиковия сезон за шофиране в САЩ", заяви Шолар.

В условията на ограничени доставки Саудитска Арабия повиши цената на нефта, който продава за Азия.

За оптимистичното настроение допринесоха и коментарите на ръководителя на търговската служба на САЩ Джина Реймондо, че обмисля да отмени митата върху някои стоки от Китай, за да помогне в борбата с инфлацията.

В навечерието на вота на доверие към ръководството на Джонсън британският паунд повиши стойността си спрямо чуждестранните валути.

"Пазарите реагираха благоприятно на новината за вота с поскъпване на стерлинга ", отбеляза Самюъл Томбс, главен икономист за Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics.

"Това изглежда отразява общия принцип, че пазарите предпочитат консервативните правителства, а шансовете на торите да спечелят следващите избори вероятно ще бъдат по-големи при нов лидер."

Публичният имидж на Джонсън пострада през изминалата година, най-вече заради "Партигейт", в който той стана първият действащ министър-председател на Обединеното кралство, за когото е установено, че е нарушил закона.

Консервативното правителство е подложено на натиск и от кризата с разходите за живот във Великобритания, тъй като инфлацията в Обединеното кралство е най-високата от четири десетилетия насам, което се дължи на рязкото повишаване на цените на нефта и газа.
БГНЕС