Двама крайнодесни израелски министри заплашиха да напуснат правителството на премиера Бенямин Нетаняху, ако той изпълни споразумението за освобождаване на заложници, очертано от президента на САЩ Джо Байдън.

Враждуващите страни обсъждат нова пътна карта за пълно прекратяване на огъня, включително освобождаване на заложници, държани от бойци на Хамас в Ивицата Газа.

Но крайнодесните коалиционни партньори на Нетаняху министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир и министърът на финансите Безалел Смотрич казаха, че ще напуснат правителството му, ако сделката се осъществи.

Бен Гвир подчерта, че партията му ще "разпусне правителството", ако сделката се осъществи и заклейми предложението като "победа за тероризма и риск за сигурността на държавата Израел".

„Съгласяването на такава сделка не е пълна победа, а пълно поражение“, каза той.

Смотрич посочи, че "няма да бъде част от правителство, което ще се съгласи с предложената схема".

Израел прие трифазния план на Байдън за спиране на войната в Газа

„Ние изискваме продължаване на войната, докато Хамас не бъде унищожен и всички заложници се завърнат“, написа той в X, добавяйки, се противопоставя на връщането на разселените жители на Газа в северната част на територията и „масовото освобождаване на терористи“.

По-рано Нетаняху настоя, че унищожаването на Хамас е част от израелския план, показан от Байдън.

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид обеща да предложи на Нетаняху „нашата предпазна схема за сделка за заложници, ако Бен Гвир и Смотрич напуснат правителството“.

Без партиите на Бен Гвир и Смотрич коалицията на Нетаняху може да загуби мнозинството си в парламента.

Израел предложи на Хамас ново споразумение за прекратяване на огъня

Междувременно хиляди израелци се събраха в Тел Авив, за да поискат приемане на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Мнозина се страхуват, че премиерът ще отхвърли предложението.

„Надявам се, че по някакъв начин Байдън ще окаже достатъчно натиск, така че правителството и Нетаняху да приемат сделката“, каза 46-годишната Дити Капуано пред АФП.

Войната в Газа беше предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, която доведе до смъртта на 1189 души, предимно цивилни.

Екстремистите също взеха 252 заложници, 121 от които остават в Газа, включително 37, за които израелската армия твърди, че са мъртви.

Най-малко 36 379 палестинци, предимно цивилни, са били убити в Ивицата Газа при израелски бомбардировки и наземни офанзиви от 7 октомври, според здравното министерство на територията, управлявана от Хамас.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС