Започва Европейският съвет на най-високо равнище в Брюксел
Започва Европейският съвет на най-високо равнище в Брюксел / netinfo

В Брюксел тази сутрин започва декемврийският Съвет на Европейския съюз с участието на държавните и правителствени ръководители на 27-те страни от съюза.

Съветът се събира ден след подписването в Лисабон на Договора за реформи на Европейския съюз, определено единодушно като "историческо събитие". Документът, наречен Лисабонски договор, замени покойната конституция на Европейския съюз, която бе отхвърлена на референдуми във Франция и Холандия през пролетта на 2005 г.

Европейският съвет в Брюксел, в който участва българският министър-председател Сергей Станишев, ще обсъди и приеме заключения по редица въпроси, предаде БТА.

Очаква се Съветът да създаде "Група за размишление", натоварена да прави прогнози за бъдещето на съюза до 2020-2030 г. и да предлага действия по очертаващи се съществени бъдещи проблеми.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят също проблеми на икономическото и социалното развитие на Европейския съюз, състоянието на единния пазар на съюза и някои негови елементи като туризъм, финансови пазари и услуги, както и подготвеността на държавните администрации.

Очаква се лидерите да отделят особено внимание на енергийните и климатичните проблеми, като изразят изрична подкрепа за бързо развитие на нисковъглеродни и други природосъобразни енергийни технологии. Освен, че щадят околната среда и ще дават съществен принос в борбата с очевидните климатични промени в света, тези технологии могат да осигурят по-голяма независимост на Европейския съюз по отношение на енергийните източници.

В областта на външната политика се очаква държавните и правителствени ръководители да направят преглед на отношенията на Европейския съюз със средиземноморските и африканските страни, както и с Бразилия, да оценят участието на съюза в близкоизточния мирен процес, както и неговата политика на добросъседство, включително с черноморските страни.

Най-голямо внимание във външната политика обаче се очаква да бъде отделено на проблема за статута на Косово. Европейският съюз е убеден, че този проблем е "европейски" по същност и трябва да бъде решаван от Европа. В същото време съюзът смята, че проблемът е уникален и затова не може и не трябва да бъде използван като прецедент.