В 3 провинции в Австрия започна постепенно намаляване на работното време на заведенията
В 3 провинции в Австрия започна постепенно намаляване на работното време на заведенията / IStock
По инициатива на федералния канцлер Себастиан Курц три от австрийските провинции - Тирол, Залцбург и Форарлберг - решиха да ограничат работното време на заведенията до десет вечерта, съобщи БТА от Виена. Решението е продиктувано от увеличаващия се брой на новозаразените с коронавирус и желанието за ограничаване на разпространението му, имайки предвид предстоящия зимен сезон и очакваните туристи.

Мерките влизат в сила от 25 септември и засега ще важат за три седмици. Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер заяви: "За ограничаване на пандемията ни трябват национални и допълнителни регионални мерки. Добро е решението на три провинции за по-рано затваряне на заведенията. Министерството на здравеопазването ще предприеме необходимите юридически мерки за прилагането му."

В заведенията в Австрия се допускат групи до десет души, които могат да седнат на една маса. Маските са задължителни до момента на сядане на масата. Празниците на обществени места са разрешени с максимум десет участници, досега беше разрешено броят им да е до 50 души.

При планиране на мероприятие с повече от 250 участници, то трябва да бъде разрешено от съответната инстанция на местната власт. При събирания на повече от 50 души на закрито и на повече от 100 души на открито организаторът трябва да определи човек, отговарящ за КОВИД-19 и да представи концепция за превенция, за да получи разрешение да организира мероприятието. Изключение се допуска при големи погребения, където участниците могат да бъдат до 500 души.

Кога и дали останалите австрийски провинции ще се присъединят към тази мярка още не е ясно. Засега ръководителите им са на мнение, че мерките, които се взимат за ограничаване на разпространението на заразата, включващи поименна регистрация на всички посетители в заведенията, са достатъчни и заведенията могат да останат отворени до един часа през нощта.