/ БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон стана мишена на купчина домати, хвърлени от недоволен гражданин, при първата му поява пред публика след победата си на изборите през уикенда.

Последните дни Макрон прекара уединен в извънградска резиденция, а след това в Елисейския дворец, обмисляйки съставянето на ново правителство след победата си над крайнодясната лидерка Марин льо Пен в неделя.

Еманюел Макрон спечели втори мандат като президент на Франция

Но отразявайки обещанието си да обедини разделена Франция, той избра за първото си следизборно посещение френския град Сержи-Поантоаз в близост до Париж - район с ниски доходи, където крайнолевият кандидат Жан-Люк Меленшон излезе начело на първия тур на гласуването на 10 април.
 


Макрон се срещна с жителите на града, когато в близост до лицето му прелетяха чери домати, които го пропуснаха, но удариха минувачи. Охраната му действа бързо, покривайки главата на Макрон с ръце, преди да го защити с черен чадър. Макрон изглеждаше невъзмутим, но поиска да продължи напред възможно най-бързо.

Макар че инцидентът беше незначителен, той напомни за предизвикателствата пред цялостната защита на президента, който обича да се потапя в тълпата дори в райони, които могат да бъдат враждебни към него. През юни 2021 г. той беше ударен в лицето от мъж, докато поздравяваше местни жители по време на друго пътуване.

Служители на Елисейския дворец подчертават, че посещението в Сержи-Поантоаз е било белязано от добра атмосфера, като е имало интензивно струпване, предизвикано от хората, които са се опитвали да се доближат възможно най-близо до президента.

Замериха с яйце Еманюел Макрон

"В най-бедните квартали, независимо дали в градовете или в селските райони, наистина трябва да създадем условия за реално и ефективно равенство на възможностите", заяви Макрон по време на посещението. "Това е единственият начин да се отървем от това недоверие... и чувство за изоставеност", каза той.

БГНЕС