Законът за амнистия на протестиращи влезе в сила в Украйна
Законът за амнистия на протестиращи влезе в сила в Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

В Украйна днес влезе в сила закон, който ще позволи амнистирането на подведените под отговорност участници в протестните демонстрации, ако в рамките на 15 дни протестиращите изпълнят три условия, предаде ИТАР-ТАСС.

От протестиращите се очаква да освободят всички завзети по време на протестите сгради на органите на държавната власт и местното самоуправление и да не пречат на по-нататъшното им функциониране.

Участниците в протеста трябва да премахнат и блокадата на улица "Грушевски" в Киев, така че транспортът в града да се нормализира.

Третото условие е да се премахнат блокадите на улици, площади и кръстовища навсякъде в Украйна освен на местата, където протичат мирни протестни акции.

Законът беше гласуван на 29 януари от Върховната рада (парламента) и подписан на 31 януари от президента Виктор Янукович, припомня БТА.

В бележките към него се посочва, че той влиза в сила на втория ден след публикуването си, но ще бъде приведен в действие само, ако в срок от 15 дни на официалния уебсайт на Главната прокуратура бъде потвърдено изпълнението на трите условия към протестиращите.