/ пресцентър, МВнР
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебният министър на външните работи на Северна Македония Никола Димитров бяха домакини в Скопие на Срещата на външните министри от Берлинския процес за Западните Балкани. Тя е първото от поредица значими събития в рамките на съвместното председателство на процеса на България и Северна Македония през 2020 г.
 
Захариева обсъди сътрудничество след Брекзит с британския министър за Европа и Америка

„Това първо съвместно председателство на две държави е символ на регионалното присъствие в Берлинския процес. Гледаме на него като на позитивен знак, че държава-членка на ЕС и страна кандидат могат да работят заедно в интерес на държавите в региона“, заяви Екатерина Захариева на срещата.

пресцентър, МВнР

Служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров благодари на Екатерина Захариева за съпредседателството и посочи три послания, които то отправя към региона и Европа: „Съвместното ни председателство сигнализира повече доверие в региона. То е важно и за самочувствието на Балканите, защото показва, че две съседни страни могат да го направят. Важно е и за нашите двустранни отношения. Това е допълнителен инструмент да работим заедно и да го използваме да решим останалите важни исторически въпроси между нас“, каза Димитров.
 
Захариева призова Западните Балкани да гледат повече към бъдещето

Целта на лансирания от германския канцлер Ангела Меркел през 2014 г. Берлинския процес е да бъде подпомогната европейската интеграция на страните от Западните Балкани чрез повече икономика и свързаност. Екатерина Захариева потвърди българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, което е и един от приоритетите на външната политика на България.

пресцентър, МВнР

„България ще продължи да подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз, но трябва да правим това заедно“, каза външният ни министър. Тя посочи съвместното председателство на Берлинския процес като пример за развитие и постижение на Балканите.
 
„Въпреки че в региона има много върху какво да работим и по отношение на свързаност, и свобода на медиите, и добросъседски отношения, върховенство на правото, това съвместно председателство наистина е уникално. Фактът, че и аз, и Никола сме тук заедно, което беше немислимо преди 3 г., показва колко много се е случило за тези три години на Балканите“, заяви Екатерина Захариева.

Тя призова колегите си от страните от Западните Балкани да не се фокусират само в миналото, а да гледат към бъдещето и да работят заедно по общи проекти и да се стремят към добросъседски отношения.

пресцентър, МВнР

Двамата с Никола Димитров бяха единодушни, че трябва мъдрост при решаване на проблемите. „За да изградим истинско приятелство, трябва да стъпим на истината от миналото и трябва да приемем реалността“, коментира Екатерина Захариева.
 
Приоритетни области на съвместното председателство на България и Северна Македония са задълбочаване на съществуващите сфери на сътрудничество в региона на Западните Балкани, подобряване на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; свързаност между хората, сближаване на младите хора, включително чрез образование, опазване на околната среда.
 
В рамките на срещата 6-те страни от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина приеха съвместно заявление, с което потвърдиха стремежа си да бъдат пълноправни членове на европейското семейство и да извършат необходимите реформи за това. Те призоваха европейската перспектива за Западните Балкани да остане високо в дневния ред на ЕС.
 
Страните приветстваха съвместното председателство на Берлинския процес на България и Северна Македония като модел, прилаган за първи път в рамките на инициативата и предлагащ ясни перспективи за засилване на регионалното сътрудничество.
 
Захариева засади дръвчета в Скопие по линия на финансиран от България проект (СНИМКИ)

„Приветстваме също приоритетите на съвместното председателство. Усилията да се промотира задълбочена регионална интеграция, свързаност и улеснено движение на стоки, услуги, капитал и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни – конкурентноспособни“, се посочва още в съвместното заявление на 6-те страни.

Те изразиха подкрепа за плановете на съвместното председателство да търси близко сътрудничество с всички партньори, включително европейките институции, Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, участниците в Берлинския процес, международните финансови институции.

Участници в Берлинския процес за Западните Балкани са Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държавите членки на ЕС - Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Полша, Хърватия и Словения.