/ БТА
"Нито това правителство, нито което и да е друго има право да разговаря за македонския език и македонската идентичност". Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на парламентарното заседание в четвъртък, на които бяха поставяни депутатски въпроси.

"Не ни трябва Европейски съюз, ако някой иска да преговаряме за македонския език и македонската идентичност. Защото ще бъдем обезличени. Няма кой да влезе в ЕС, защото мнозинството народ в държавата сме македонци", каза Заев. Той отговори на депутатката Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която запита защо няма начало на преговори с ЕС и поиска премиерът да прочете предложението, с което е заминал за София.

Румен Радев за Северна Македония: Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете (ВИДЕО)

Премиерът обясни, че с България се разговаря за пътната карта, каквото е предложението за решаване на проблема, в което са посочени всички области за сътрудничество, като например изграждане на инфраструктура, отваряне на гранични пунктове, по-добро сътрудничество между институциите.

"Втората част, на която се спираме в пътната карта, е интензивността на срещите на Комисията по историческите и образователните въпроси, без да се уточнява за какво разговаря Комисията, защото там членуват експерти. На едно място, в което се споменава македонският език, пише, че става въпрос за два сходни, но различни и международно признати езици", подчерта Заев.

Той каза още, че преговорите с ЕС не са започнали още поради вътрешната ситуация в България, която няма политическо правителство и конституиран парламент. Премиерът вярва, че в идния период разговорите с България ще продължат.
БТА