Нощната атака на "тюлените" за ликвидирането на Бин Ладен бе съвместна акция на военните и ЦРУ
Нощната атака на "тюлените" за ликвидирането на Бин Ладен бе съвместна акция на военните и ЦРУ / iStock/Getty Images
От Министерството на отбраната на САЩ са съобщили на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), че планират да премахнат по-голямата част от военната подкрепа, предоставяна на разузнавателната агенция за борба с тероризма до 5 януари, съобщи ABC News, позовавайки се на бивш висш служител на американската администрация.

Според уебсайта на телевизионния канал все още не е ясно доколко подобна стъпка ще повлияе на дейността на ЦРУ в борбата с тероризма по света, но е известно, че подобни контролни операции много често се извършват с подкрепата на американските военни, които предоставят на специалните служби съдействие по отношение на логистиката и персонала.

13 г. затвор при строг режим за руснак, шпионирал флота за ЦРУ

Източник от ABC News съобщи, че решението да се намали помощта за ЦРУ в борбата с терористите е обявено от изпълняващия длъжността министър на отбраната Кристофър Милър пред директора на агенцията Джина Хаспел. Събеседникът на ABC нарече такава стъпка „внезапна и безпрецедентна“, подчертава каналът.

Както припомня наблюдателят на медията, Центърът за специални операции е отговорен за организирането на тайни оперативни дейности в ЦРУ, която има свое собствено паравоенно подразделение, което също участва в борбата с тероризма. Въпреки факта, че това звено работи независимо, Центърът често си сътрудничи с въоръжените сили, които осигуряват транспорт и логистика за специалните служби, а понякога и персонал за тях.

Редица бивши и настоящи служители на президентската администрация на САЩ потвърдиха пред ABC News, че решението на Пентагона е свързано с желанието на ръководството на ведомството да провери дали ще бъде възможно пренасочването на персонала, назначен към специалните служби, към други задачи, прехвърляйки хора от операции за борба с тероризма в мисии, „засягащи съперничеството с Русия и Китай“.

ЦРУ: Изглежда Путин води операция срещу Байдън за изборите

Както се отбелязва в материала на канала, подобно пренасочване би било в съответствие със стратегията за национална отбрана на САЩ, която предвижда промяна в приоритетите от регионални войни в Близкия изток към конфронтация с „почти равни“ противници като Москва и Пекин.

„Ако тази новина е вярна, това ще ознаменува края на много силно и продуктивно партньорство между ЦРУ и Министерството на отбраната“, коментира бившият заместник-помощник-министър на отбраната на САЩ, бивш военизиран служител на ЦРУ и колумнистът на свободната практика на ABC News Мик Мълрой. „Но това партньорство ни донесе безброй победи през последните 20 години, особено в борбата срещу тероризма, включително операции срещу бин Ладен и ал Багдади, както и много други, които ще останат неизвестни“.

Пентагонът също така обяви миналата седмица, че американският президент Доналд Тръмп е разпоредил изтеглянето на по-голямата част от американския контингент от Сомалия, общият брой на които е 700 войници, съобщава каналът.

Пентагона увериха, че въпреки това те ще продължат да провеждат антитерористични операции на територията на Сомалия - но най-вероятно изтеглянето на американските войски все пак ще повлияе на операциите на ЦРУ в тази страна, предполага наблюдателят на ABC.

Източник: „Фокус“