/ БГНЕС
Властите в Афганистан съобщиха, че възнамеряват да освободят 444 талибана, предава ТАСС. Решението на Кабул е част усилията на правителството в рамките на примирието с радикалното движение „Талибан“.
 
Не се съобщават подробности за лицата, които ще бъдат освободени.
 

БГНЕС


Президентът на Афганистан предложи примирие на талибаните

По-рано днес президентът на страната Ашраф Гани обяви примирие с талибаните по случай големия мюсюлмански празник Курбан байрам. До момента от движението „Талибан“ не са изразили подкрепа за инициативата на Гани.
 

БГНЕС


Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи решението на афганистанските власти да обявят примирие с радикалното движение „Талибан“ по случай големия мюсюлмански празник Курбан байрам.
 
Примирие: Афганистански войници и талибани се снимат прегърнати (СНИМКИ)

„Приветствам заявлението на президента на Ашраф Гани за второ примирие с талибаните в Афганистан. Призовавам „Талибан“ да го уважат и по този начин покажат, че не са равнодушни към афганистанците“, написа Столтенберг в „Туитър“.
 
Ситуацията в Афганистан продължава да бъде изключително напрегната. Талибаните контролират значителни територии в селските райони на страната и периодично организират нападения в големите градове. Влиянието на „Ислямска държава“ в страната също се засилва.
 
БГНЕС