Талибаните започнаха нова офанзива в Югоизточен Афганистан

/ БГНЕС, архив
Талибаните атакуваха Газни - столицата на едноименната източна афганистанска провинция, предадоха АФП и ДПА, като се позоваха на местните власти.
 
Нападателите влезли малко преди полунощ от няколко страни в града, намиращ се на около 170 км южно от столицата Кабул. Правителствените сили успели да отблъснат ислямистките бунтовници.
 
Стотици жертви и ранени при след атентат в шиитска джамия (ВИДЕО)

Сраженията продължават в околностите на Газни. Представител на местните власти съобщи, че правителствените сили са дали няколко убити и ранени. Трийсетина талибани били ликвидирани.
 
Газни е втората провинциална столица в Афганистан, превзета от ислямистките бунтовници за по-малко от три месеца. На 15 май талибаните нахлуха във Фарах, главния град на едноименната западна афганистанска провинция, но армията бързо си го върна, припомня АФП.
 
Десетки жертви и ранени след експлозия край летището в Кабул (ВИДЕО)

ДПА отбелязва, че ситуацията в Газни в областта на сигурността се е влошила през последния месец. Според експерти талибаните контролират почти изцяло източната афганистанска провинция с изключение на нейната столица и още някои райони.
БТА