39 души загинаха и 80 най-малко бяха ранени при двойния самоубийствен атентат в шиитска джамия в Афганистан днес, предаде Ройтерс, като се позова на полицията и представители на местните власти.
 
Двама въоръжени нападатели с бурки влезли по време на петъчната молитва в ислямския храм, където по това време имало над 100 души. Те открили огън по молещите се, а след това детонирали носените от тях експлозиви, съобщи местната полиция.
 
26 души загинаха при две нападения в Афганистан (ВИДЕО)

Атаката била извършена в град Гардез, в източната провинция Пактия. В местната болница са настанени 70 ранени - 50 възрастни и 20 деца.
 
До момента никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните отрекоха да са извършили атаката.
 
Сунитската екстремистка групировка "Ислямска държава" е поемала отговорност за нападения срещу шиитски джамии в Афганистан, припомня Ройтерс. Агенцията отбелязва, че няма надеждни данни за числеността на шиитското малцинство в страната, но оценките варират между 10 и 15%.

Десетки жертви и ранени след експлозия край летището в Кабул (ВИДЕО)

Шиитите в Афганистан често стават мишена на атаки от сунитската екстремистка групировка "Ислямска държава" (ИД), отбелязва ДПА. По думите на говорителя Хасрат в района около град Гардиз живеят около 200 шиитски семейства.
 

БГНЕС


16 юни: Въпреки примирието: Експлозия на кола-бомба уби десетки в Афганистан (ВИДЕО)

Провинция Пактия, която е населявана предимно от пущуни, в продължение на години бе бастион на свързаната с талибаните групировка "Хакани", припомня ДПА. По данни на мисията на ООН в Афганистан през първите шест месеца на годината 115 цивилни са били убити и 251 са били ранени при нападения в страната, като отговорност за повечето от тях е поела "Ислямска държава".
БТА