Силен взрив разтърси района край летището на Кабул, малко след като оттам тръгна афганистанският полеви командир генерал Абдул Рашид Достум, който се завърна след година изгнание в Турция.
 
Съобщава се за най-малко 14 убити и поне 60 ранени при експлозията. Говорителят на Достум увери, че той е невредим, предаде АФП. Сред жертвите има цивилни и полицаи.
 

БГНЕС


Атентаторът се е намирал сред поддръжници на Достум, който се били събрали при входа на летището. Той бил идентифициран от полицията, но задействал бомбата си преди да бъде обезвреден. Засега никой не е поел отговорност за атентата. 
 

Кабул полиция
БГНЕС


Генерал Абдул Рашид Достум, всяващ страх полеви командир от Северен Афганистан и пръв вицепрезидент, се завръща днес в Кабул след година изгнание в Турция. След като в края на 2016 г. бе обвинен в изнасилване на съперник, Достум напусна страната през май 2017 г., за да избяга от правосъдието.
 

БГНЕС


Достум, който е узбек, е показал през годините, че е способен на безпримерен героизъм и на голяма жестокост - като смъртта на 2000 талибани, затворени в контейнери през 2001 г. Той е вторият афганистански командир, който се завръща с почести в Кабул.
 

БГНЕС


Афганистанското правителство се намира в трудно положение на север заради натиска на "Ислямска държава" в провинция Джаузджан, района на Достум, и на талибаните в провинция Фариаб. С наближаване на парламентарните избори през октомври и на президентските, насрочени през 2019 г., Ашраф Гани се нуждае от минимална стабилност в страната. Призивите му за мир към талибаните досега не срещнаха отзвук.
БГНЕС