/ ThinkStock/Getty Images
Над 150 бойци на Ислямска държава се предадоха на властите в северозападната провинция на Афганистан Джаузджан, след като бяха разбити и прогонени от талибаните, предаде Ройтерс, цитирайки талибани и правителствени служители.

Кой кой е в "Ислямска държава"

Това е тежко поражение за групировката, чието присъствие в Афганистан беше регистрирано за първи път преди четири години. Бойци на Ислямска държава в провинция Джаузджан се бореха за контрол над пътищата, през които минава контрабандата към съседен Туркменистан.

Синът на лидера на „Ислямска държава“ убит от руска ракета?

"Злият феномен на Даеш беше премахнат напълно от провинция Джаузджан и хората бяха освободени от техните мъчения", заяви талибанският говорител Забиула Муджахид.

Преди няколко седмици талибаните започнаха офанзива срещу групировката в Джаузджан. Те се противопоставят както на правителството, така и на Ислямска държава, която си спечели мрачна репутация с жестокостта си.

Опасната психологическа война чрез трупове на джихадисти

Миналия месец генерал Джон Никълсън, командващ силите на САЩ и на НАТО в Афганистан, приветства факта, че талибаните се бият срещу Ислямска държава, подчертавайки, че групировката трябва да бъде унищожена.

През последните месеци сили на САЩ нанесоха въздушни удари срещу бойци на Ислямска държава в Джаузджан, но талибаните отхвърлят идеята за сътрудничество и обвиняват САЩ, че се опитват да им попречат, отбелязва Ройтерс.
БТА