/ БГНЕС
Камарата на общините трябва днес да гласува днес по предложението Великобритания да напусне ЕС на 29 март без споразумение, след като вчера планът на премиера Тереза Мей за Брекзита повторно бе отхвърлен от депутатите, предаде Ройтерс. 

Gulliver/Getty Images

Освен сценария за Брекзит без сделка другите теоретични варианти са удължаване на срока за напускане на ЕС, произвеждане на нови парламентарни избори в кралството, опит за трети парламентарен вот по споразумението с ЕС или даже насрочването на нов референдум. 

БГНЕС

На днешното гласуване, което ще започне в 19 ч. по Гринуич (21 ч. бълг. време) се очаква депутатите да се обявят против Брекзита без сделка. А утре е предвидено да гласуват по предложението Лондон да поиска от Брюксел отлагане на датата на раздялата. 

Какво се случва при Брекзит без споразумение?

Великобритания трябва да представи "обосновано искане" за отлагане на датата за напускане на блока, каза вчера говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. И това искане се нуждае от одобрението на всички останали 27 страни членки, уточни той. 
 
WATCH LIVE: Theresa May faces PMQs after MPs reject Brexit deal

WATCH LIVE: UK PM Theresa May faces Prime Minister's Questions, after MPs overwhelmingly rejected her Brexit deal for a second time last night. Later, MPs will vote on whether to leave the EU without a deal, with a further vote on delaying Brexit scheduled for tomorrow. bbc.in/2TGp8zR

Публикувахте от BBC News в Сряда, 13 март 2019 г.
Ако не бъде договорено друго, остава вариантът "твърд Брекзит", който според бизнес лидери ще предизвика хаос на пазарите и каналите за доставки. Някои критици предупреждават за опасността от недостиг на храни и лекарства. Привърженици на Брекзита твърдят, че раздялата без споразумение ще доведе до краткотрайна нестабилност, но в бъдеще ще даде възможност на Великобритания свободно да преговаря и сключва търговски споразумения с държавите по света. 

БГНЕС

Правителството на Мей вече обяви, че при Брекзит без сделка в продължение на 12 месеца 87 на сто от обема на вноса (в парично измерение) в кралството ще бъде без мито, като досега това важи за 80 на сто от вноса, а по границата между Република Ирландия и Северна Ирландия няма да бъдат извършвани митнически проверки на стоки. 

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит за втори път

Тереза Мей каза, че правителството не е инструктирало депутатите от нейната Консервативна партия как да гласуват днес. 
БТА