/ iStock/Getty Images
Ваксинацията срещу вируса, който причинява рак на маточната шийка, влияе съществено за предотвратяване на инфекциите и се очаква значително да намали случаите на заболяването през следващото десетилетие, информира Ройтерс.
 
Резултатите са направени от британски и канадски анализ, като са извадени от международен анализ, обхванал 60 млн. души в страни с високи доходи. Изследователите са категорични, че разполагат с "убедителни доказателства" за ефикасността на ваксинацията срещу човешкия папиломен вирус (ЧПВ) за превенция на "рак на маточната шийка в реална среда".

"Наблюдаваме намаляване на ключови инфекции с ЧПВ, които причиняват повечето болести на маточната шийка, както и на самите заболявания", казва Дейвид Мешър от британския изследователски екип.

Ежегодните посещения при гинеколог трябва да започнат още на 20-годишна възраст

По думите на Марк Брисон от университета "Лавал" в Канада "през следващото десетилетие трябва да станем свидетели на съществено намаляване на случаите на рак на маточната шийка".

За целите на изследването специалистите са анализирали данни от 65 отделни проучвания, осъществени в 14 страни за период от осем години и обхванали над 60 милиона души.

Изследователите са установили съществено понижение след ваксинация на двата най-рискови типа ЧПВ, които причиняват 70% от случаите на рак на маточната шийка - ЧПВ 16 и ЧПВ 18. Учените са отчели и намаляване с 83% на инфекциите при момичета на възраст между 13 и 19 години и с 66% при жени на възраст между 20 и 24 години.

Три навика, с които жените вредят на здравето си (ВИДЕО)

Според данни, изнесени през февруари от Международна агенция за ракови изследвания, през 2018 г. са регистрирани 530 000 нови случая на рак на маточната шийка, което го прави четвъртото най-разпространено злокачествено заболяване сред жените. Всяка година над 310 000 жени умират от цервикален рак. Повечето от тях са от страни с ниски доходи, където имунизационните програми за ЧПВ са ограничени или не се прилагат.
 

В страните с имунизационни програми за ЧПВ ваксините обикновено се предлагат на момичета преди началото на активен полов живот.

Ваксините срещу рак на маточната шийка са лицензирани през 2007 г. и от тогава се прилагат в минимум 100 страни по света.



 
БТА