/ БГНЕС
В Северна Македония гласуват на втори тур за президент
101472
В Северна Македония гласуват на втори тур за президент
  • В Северна Македония гласуват на втори тур за президент
В Северна Македония днес гласуват на втори тур за президент. И двамата опоненти Стево Пендаровски и Гордана Силяновска демонстрираха убеденост в победата си, а на последния си дебат преминаха и към лични нападки един към друг.
 
Основният въпрос на днешното гласуване ще бъде дали ще бъде постигната активност от 40% от записаните в избирателните списъци. Ако това условие не бъде изпълнено, независимо кой има по-голям брой гласове, избор на президент няма да има.

Пендаровски и Силяновска отиват на балотаж за президент на Северна Македония
 
С разлика от само 4600 гласа от първия тур двамата основни опоненти и политическите формации зад тях демонстрират усилие за пълна мобилизация на симпатизантите си за втория тур.
 
Кризисните моменти са два и първият е дали ще бъде постигната избирателна активност от над 40 процента от записаните в избирателните списъци, без която няма да има осъществен избор. Вглеждането и на управляващите от СДСМ и ДСИ, и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в гласовете на третия кандидат от първия тур – този на опозиционните албански партии – не доведе до видим резултат.
 
По първоначални данни: Стево Пендаровски печели първия тур на изборите в РС Македония

На свой форум издигналите Блерим Река заявиха, че не са собственици на гласовете на симпатизантите си и ги призовават сами да решат какво да бъде поведението им на втория тур в неделя.
 
За разлика от първата част на кампанията обаче лидерът на коалиционния партньор на СДСМ Али Ахмети се включи в кампанията и призова да бъде подкрепен Стево Пендаровски. Той пък традиционно продължи да призовава.

21 април: В Северна Македония се провеждат президентски избори - първи след смяната на името на страната
 
Професорът по конституционно право и кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска, която имаше само 4600 гласа по-малко на първия тур, успя да запази самообладание и самочувствие, че ще бъде първата жена президент.
 
Изборите в Северна Македония обикновено са доста емоционални, но този път се очаква да преминат спокойно, тъкмо заради залога – член на НАТО и Европейския съюз.