/ БГНЕС, архив
В ЕП гласуват предложенията по социалната част от пакет „Мобилност“
97640
В ЕП гласуват предложенията по социалната част от пакет „Мобилност“
  • В ЕП гласуват предложенията по социалната част от пакет „Мобилност“
Днес в Европейския парламент ще бъдат гласувани предложенията по социалната част от пакет “Мобилност 1”, които според българските превозвачи имат за цел да ги изхвърлят от европейския пазар.
 
Защо наш евродепутат стана тираджия? (ВИДЕО)

Сред проблемните според родния бранш предложения са задължението водачите да се прибират в домовете си на всеки три седмици и забраната да нощуват в камионите си. Спорен е и периодът, след който започват да се изплащат командировъчни средства с размер на командировъчните в държавата, през която преминават.
 
„Пакет за мобилност“ би оставил 30 000 наши шофьори на камиони без работа

На 17 май по време на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани превозвачите у нас излязоха на протест. За протест са готови и днес, този път  в Брюксел, като има разрешение да се включат с машините си.
 
Днешният вот не е предрешен и има шанс неблагоприятните за българския бизнес предложения да не бъдат приети, смятат представители на транспортни компании.
 
Правителството одобри позиция в подкрепа на българските превозвачи

Зад българските предложения са се обединили както браншовите организации, така и синдикатите, каза за Дарик Александър Стамболийски, президент на националния транспортен синдикат Съюз на българските транспортни работници.