тир протести
тир протести / снимки: Кирил Кирилов
тирове протести
97407
тирове протести
  • тирове протести
Ако не се вслушат в исканията ни, ще протестираме и в Брюксел, заявиха протестиращи превозвачи от Пловдив, които се включиха в Националния протест на превозвачите срещу т. нар. пакет „мобилност“, предложен от Европейската комисия. Вчера протестът беше подкрепен от всички над 1500 регистрирани в областта транспортни фирми. Репортаж на Кирил Кирилов.
 
Пловдивските превозвачи окачиха на камионите си националното знаме, а посланията си към Европа отправиха чрез транспаранти със следните надписи: „Макрон, не убивай транспорта в България!“, „Без дискриминация в ЕС!“, „Транспортен пакет 1 и 2 = exit!“.
 

тирове протести
netinfo

 
Близо 200 тежкотоварни автомобила се подредиха в колона на пътя Пловдив-Асеновград. Над 100 тира на пловдивски превозвачи пък днес бяха в столицата.
 
Областният управител Здравко Димитров подкрепи протестиращите.
 
Пловдивските превозвачи посочиха още, че транспортният бранш осигурява близо 17 % от бюджета на държавата.
 
Целта на този мобилен „пакет“ е да отидат българските шофьори да работят във френски и немски фирми, коментира превозвачът Петко Ангелов.
 

тирове протести
netinfo

 
По обяд пристигна и Пловдивският митрополит Николай. Той посочи, че днес е великият празник на Христовото Възнесение Спасовден, както и на всички шофьори. Той ги благослови и допълни, че исканията им са уместни.
 
Превозвачите заявиха, че няма да спрат дотук и ще се борят докрай, защото в противен случай ще загубят битката.

Чуйте и от приложеното аудио.