Уругвайски законодатели гласуваха за легализиране на ранните аборти
Уругвайски законодатели гласуваха за легализиране на ранните аборти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Конгресът на Уругвай гласува за легализиране на абортите през първите 12 седмици на бременността - необичайно решение в предимно католическата Латинска Америка, което подчертава либералните тенденции в страната, предаде Ройтерс.

Сенатът гласува със 17 срещу 14 в подкрепа на проектозакона, който бе приет от долната камара миналия месец след 14-часови дебати. Президентът Хосе Мухика, бивш бунтовник с леви убеждения, каза, че ще подпише закона.

По време на дебата сенаторът от управляващата партия Луис Гало каза, че с този закон страната се присъединява към редиците на развитите страни, които до голяма степен са приели позиция за либерализиране и са признали неуспеха на наказателното право да предотвратява аборти.

В Латинска Америка живеят около половината от римокатолиците в света и църквата е против абортите при всякакви обстоятелства, предава БТА. В Уругвай обаче, страна с 3,2 млн. души население, има силни светски традиции.

Според закона една жена може да прекрати бременността си през първите 12 гестационни седмици, но трябва да се срещне с екип от медицински лица, които да се опитат да я разубедят. Жената трябва да обмисли решението си в следващите пет дни.

Единствените страни в Латинска Америка, които позволяват аборти при нормална бременност са Куба и бившата британска колония Гвиана. Град Мексико също позволява абортите през първите 12 седмици.

Уругвай е първата страна в Латинска Америка, която легализира гражданските бракове на гей двойки и им даде права, подобни на хетеросексуалните брачни двойки по въпроси на унаследяването, пенсии и родителски права. Страната позволява също на хомосексуалисти да служат във военните сили, а на терминално болни пациенти да отказват лечение.