/ iStock

През първите три месеца на 2025 г. средният доход на българин е достигнал 3271 лева, отчита Националният статистически институт (НСИ). Това е скок от 15,2% спрямо същия период на миналата година. Увеличение се наблюдава и при разходите на домакинствата, които вече са 2861 лева или с 13,3% повече.

В структурата на общия доход през първото тримесечие на годината с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (56,4 на сто), следван от доходите от пенсии (31,5 на сто) и от самостоятелна заетост (7 на сто). Спрямо първото тримесечие на 2024 г. относителният дял на дохода от самостоятелна заетост се увеличава с 1,3 процентни пункта, от работна заплата - с 0,2 процентни пункта, а от пенсии - с 0,1 процентни пункта.

През същия период на миналата годината структурата на доходите е била аналогична и с минимални отклонения в процентния дял, като по-чувствителна разлика се наблюдава при самостоятелната заетост, която е била с дял от 5,7 на сто, показва справка в НСИ. Относителният дял на дохода от работна заплата е нараснал с 2,6 процентни пункта, на дохода от самостоятелна заетост - с 1,4 процентни пункта, а делът на доходите от пенсии е намалял с 4,4 процентни пункта. 

През първото тримесечие на годината в структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна и безалкохолни напитки (30 на сто), следвани от разходите за жилище (16,6 на сто), за данъци и социални осигуровки (15,5 на сто) и за транспорт и съобщения (11,6 на сто). Справка в НСИ показва, че през същия период на миналата година разпределението на разходите е било същото, но с по-различни дялове - съответно: 29,8 на сто, 17,1 на сто, 14,9 на сто и 11,2 на сто.

Между продуктите, на които нараства потреблението през първото тримесечие на 2025 г. в сравнение със същия период на 2024 г., с най-голямо увеличение са плодовете - от 12,4 на 12,9 килограма. Най-голямо намаление има при потреблението на хляб и тестени изделия - от 18 на 16,9 килограма. Без промяна остава потреблението на яйца, зрял фасул и захар.

През същия период на предходната година с най-голямо увеличение на потреблението са били зеленчуците - от 13,4 на 14,3 кг, месото - от 9,2 на 10 кг и плодовете - от 11,9 на 12,4 килограма, а с най-голямо намаление е била консумацията на хляб и тестени изделия - от 18,6 на 18 кг, и на олио - от 2,8 на 2,5 литра, сочи справка в НСИ. 

НСИ