ИРМА
ИРМА / БГНЕС
Ураганът "Ирма" отново се засили до буря пета категория и връхлетя крайбрежието на Куба, съпътстван от ветрове с максимална скорост 260 км/ч, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Националния център по ураганите на САЩ. Ирма е на около 485 км от Маями и се движи на запад с около 20 км/ч. Очаква се ураганът да достигне Флорида утре сутрин. Властите във Флорида призоваха 5,6 милиона души - над една четвърт от населението на щата - да се евакуират преди урагана Ирма, предаде Асошиейтед прес.

Флорида е третият по население американски щат с почти 21 милиона жители. От няколко дни губернаторът на Флорида Рик Скот призовава жителите да се евакуират, особено живеещите в крайбрежните райони, които може да бъдат наводнени при преминаването на урагана.

Посолството на България във Вашингтон с кризисен щаб заради наближаващия ураган Ирма

Две атомни електроцентрали във Флорида ще бъдат затворени заради Ирма. Компанията оператор "Флорида пауър енд лайт" каза, че ще затвори централите "Търки пойнт" и "Сейнт Луси" преди ураганът да достигне сушата.

Ирма връхлетя Куба и Бахамите и удари източната част на Карибския регион, нанасяйки катастрофални разрушения, а утре се очаква да достигне Флорида, посочва Ройтерс.
Карибските острови се опасяват от мрачни перспективи за туризма след урагана. Последиците от Ирма месеци наред ще създават затруднения за печелещата милиарди долари туристическа индустрия в региона в момент, когато хотелите, въздушните превозвачи и круизните компании се подготвят за натоварения зимен сезон.

Тръмп към жителите на Флорида: Ирма е ураган с епични мащаби, махнете се от пътя му

Ураганът Катя достигна бреговете на Мексико при град Теколутла. Бурята е от първа категория и е съпътствана от ветрове със скорост 120 км/ч. Метеоролозите очакват Катя бързо да отслабне в следващите 24 часа.

В Атлантическия океан ураганът Хосе се усили почти до буря от пета категория с ветрове с максимална скорост от 250 км/ч. Хосе е на около 430 км източно от северните острови Лийуърд.
 
БТА