/ Guliver/Getty Images
Зам. министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и посланик Тихомир Стойчев разпоредиха създаването на кризисен щаб към посолството на България във Вашингтон заради наближаващия крайбрежието на американския щат Флорида ураган Ирма. Това съобщава МВнР.
 
По информация на местните власти, макар ураганът да е отслабнал до четвърта категория по скалата "Сафир-Симпсън", той представлява опасност за жителите на Флорида. Губернаторът на щата Рик Скот предупреди, че стихията може да причини значителни поражения на щата, се посочва в съобщението.
 
Кризисният щаб към посолството на Република България препоръчва гражданите да се информират постоянно за развитието на ситуацията, стриктно да изпълняват указанията на местните власти, да не подценяват опасността и при съвет за евакуация да го направят, се посочва в съобщението.
 
Отбелязва се, че според данни на Националния център по ураганите във Вашингтон стихията ще достигне бреговете на Флорида в неделя. В петък вечерта е предвидено летищата в Маями и Форт Лодърдейл да преустановят дейност.
 
При извънредна ситуация хората могат да се свържат по всяко време с представител на посолството на денонощния дежурен телефон: 202-387-5770, информира МВнР.
БТА