/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и губернаторът на Флорида Рик Скот излязоха с аналогични спешни призиви към жителите на щата да се евакуират по най-бързия възможен начин, ако това им бъде наредено от властите, които следят приближаването на урагана Ирма, предаде ДПА.
 
"Ирма е ураган с епични мащаби, вероятно най-мощният, който някога сме виждали. За да бъдете в безопасност, веднага се махнете от пътя му, ако е възможно", писа Тръмп в Туитър.
 
Той посочи, че федералното правителство е готово да посрещне задаващата се природна стихия. Като отбеляза, че американската Брегова охрана е спасила над 15 000 човешки живота по време на урагана Харви, опустошил Тексас преди седмица, президентът добавя, че Ирма може да се окаже още по-разрушително бедствие.

Ураганът „Ирма“ отслабна, но все още е много опасен
 
"Ако ви призоват да се евакуирате, изнесете се веднага", каза губернатор Скот и допълни:
 
"Не излагайте себе си и семейството си на риск. Днес е денят да направите правилното нещо за семейството си и да се изтеглите във вътрешността на страната на сигурно място."

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ОПУСТОШЕНИТЕ РАЙОНИ СЛЕД ИРМА
 
Голяма част от южните райони на щата очакват заповеди за евакуация, но много хора вече са на път, без да изчакат окончателното нареждане. Пътищата са задръстени от коли, движещи се на север. Скот предупреди, че в първите часове от пристигането на урагана оказването на помощ ще бъде невъзможно.
 
"Това е катастрофална буря, каквато нашият щат не е виждал. Можете отново да построите своя дом, но не можете да върнете живота си", предупреди още губернаторът.

„Хосе“ върви по стъпките на „Ирма“, обещава силни ветрове и дъжд
 
Междувременно следващият приближаващ ураган - Хосе, също набира мощ и вече е придобил изключително опасната четвърта степен, съобщи американският Център за следене на ураганите, базиран в Маями. В момента Хосе се намира на около 700 км на изток-югоизток от северните Острови Лийуърд в Карибите. Скоростта на ветровете в епицентъра му достига 240 км/ч.
БТА