България е на достойното 30-о място в класацията по медали от Олимпиадата с 6 феноменални отличия
С впечатляваща и спираща дъха церемония закриха Олимпийските игри в Токио. Спортистите от различните делегации се събраха и направиха празник на стадиона, в който имаше музика, танци, красиво светлинно шоу и фойерверки. Принцът на Япония Фумихито и президентът на МОК Томас Бах бяха сред официалните гости.

Олимпийският огън загасна в края на спектакъла, за да бъде запален отново след три години за Игрите в Париж."През последните 16 дни вие ме впечатлихте със спортните си постижения. Вие създадохме магията на тези олимпийски игри. Бяхте по-бързи, качихте се на по-високо, защото всички останахме заедно. Вие се състезавахте безкомпромисно, но го направихте спортсменски. Вие ни вдъхновявахте с тази обединяваща сила на спорта. В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целия свят се събра заедно, на една сцена. Милиарди бяха обединени от силата на спорта. Игрите в Токио 2020 са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие, най-добрите спортисти на свет, можехте да осъществите своята мечта единствено, защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти Токио, благодарим ти Япония", каза Томас Бах в речта си.

"Това бяха безпрецедентни олимпийски игри. За нас и за нашите японски приятели ни се наложи да работим при безпрецедентни условия, за да се осъществи. Дълбок поклон към това, което направиха всички от организационния комитет. Никой преди не е организирал отложени с една година олимпийски игри. Ние го направихме заради спортистите, направихме го заедно. Сега трябва да отбележа края на това дълго предизвикателство и да обявя Игрите на 32-а олимпиада за закрити. Според традицията призовавам всички да се съберем отново след три години в Париж, за да честваме игрите на 33-а олимпиада", добави той.

Олимпиада знамена
Gulliver/Getty Images

Парадът на знаменосците започна по различен ред - първо бяха японците и французите, след което гърците и чак тогава всички останали.

Това е традиция от 60-те години, като идеята е не по азбучен ред, а разбъркано, за да се символизира прескачането на всякакви граници в чест на олимпийския дух.

Победител в класирането по медали станаха САЩ (39 златни, 41 сребърни, 33 бронзови медала), следвани от Китай (38, 32, 18) и домакините от Япония (27, 14, 17).

Gulliver/Getty Images


По време на официалната част от церемонията кметът на Париж Ан Идалго получи олимпийското знаме от Томас Бах.

При предаването на следващото домакинство бяха показани кадри и публично парти от френската столица, която ще приеме олимпиадата след три години - през 2024-а.
 Организационният комитет за Олимпиадата в Париж не успя да развее огромното олимпийско знаме от Айфеловата кула поради лошите метеорологичните условия. Вместо това видео на репетицията по издигането на знамето, заснето днес, беше показана в телевизионното предаване за закриването.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.
 

Златен ансамбъл: Трета титла за България в Токио (СНИМКИ)

 

Второ злато за България: Стойка Кръстева триумфира в Токио

Злато за България в Токио: Ивет Горанова стана №1


Капитанът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Симона Дянкова беше знаменосец на България. 

Днес златните момичета от Ансамбъла ни по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс  изпълниха още повече сърцата ни, след като спечелиха трето злато за България заедно с титлата на Стойка Кръстева в турнира по бокс и на Ивет Горанова в дисциплината кумите на каратето.

Така България финишира на 30-а позиция в класирането по медали на Олимпийските игри в Токио с феноменалните 6 отличия - 3 златни, 1 сребърно, благодарение на Антоанета Костадинова в спортната стрелба и 2 бронзови, благодарение на Тайбе Юсеин при борбата в категория до 62 килограма и Евелина Николова в категория до 57 килограма на женската борба..

Сребро за Антоанета Костадинова

Евелина Николова спечели медал за България в Токио


Тайбе Юсеин с бронзов медал за България (СНИМКИ)

Gulliver/Getty Images