/ ThinkStock/Getty Images
Примат, смятан за прародител на човека, се е появил първо в Северна Америкa
Учени от университета на Флорида опровергаха широко разпространеното виждане, че древният подобен на мармозетка примат Teilhardina, за който се смята, че е прародител на съвременните примати, включително и на човека, се е появил първо в Азия, съобщи сайтът Физ.орг.
 
Стъпките на човечеството започват от Старозагорския край

Представители на вида са се срещали преди около 55 млн. години в Азия, Европа и Северна Америка, но се смяташе, че Teilhardina са се появили първо в Китай. Тази гледна точка бе оборена от неотдавнашното откриване на кости от примат Teilhardina brandti при разкопки в Уайоминг.

Анализът на морфологичните особености на зъбите му показа, че те са по-древни от откритите досега вкаменелости от негови европейски и азиатски роднини. Точният произход на вида Teilhardina засега остава загадка.

Учени доказват, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда на Балканите

Въпросните примати са се появили през продължилия около 200 млн. години термичен максимум на палеоцен-еоцена. Този период е свързан с климатично затопляне и изменения в състава на атмосферата, включително увеличаване на концентрацията на въглероден диоксид.

Океанското ниво се повишило с 67 м, а температурата на водната повърхност в тропиците се покачила до 20 градуса Целзий, а в Северния ледовит океан - до 10 градуса Целзий.
БТА