/ БТА
Учени са открили начин да прикрепят конструирана жива кожна тъкан към роботи, за да могат да се усмихват и да имат „все по-реалистичен вид“.

Екип от Токийския университет в Япония обяви, че това донесе и други потенциални ползи за роботизираните платформи, като повишена мобилност.

Административен робот в Южна Корея се „самоуби“

Също така може да помогне за обучението на пластични хирурзи и да бъде полезно в козметичната индустрия.

 
Въпреки че новият прототип може да изглежда като създание от научната фантастика. Токийските учени разказаха, че са използвали живи клетки за създаване на кожата, след което посредством перфорации са я прикрепили към структурите на робота.

Ръководителят на екипа професор Шоджи Такеучи е оглавявал предходни биохибридни проекти, включително 3D отпечатано лабораторно месо и ходещи роботи с биологична мускулна тъкан.

"Естествената гъвкавост на кожата и силният метод на адхезия означават, че тя може да се движи с механичните компоненти на робота, без да се разкъса или отлепи. Използването на меки, мокри биологични тъкани по време на процеса на разработване е много по-трудно, отколкото хората извън областта могат да си представят. Например, ако не се поддържа стерилност, бактериите могат да навлязат и тъканта ще умре", разкри японският учен.

 
По думите му биологичната кожа може да се самовъзстановява при леки разкъсвания, като отделно могат да се добавят нерви и други кожни тъкани за да се постигне по-голяма сензитивност.

Хуманоидни роботи с изразителни лица разработва китайска компания

Изследването е публикувано в списанието Cell Reports Physical Science.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
SkyNews