/ ThinkStock/Getty Images
Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашния-чревния тракт и на кожата за жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

3 неща, които най-често причиняват рак на стомаха

Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия. Учените, сред които Сюелей Ма от университета на Съчуан в Чънду, си поставили за цел да установят дали работата нощем години наред увеличава риска от 11 вида рак за жените.

Пет начина за предотвратяване на рака

Бил анализиран също „приносът“ на работата нощем за появата на 6 вида рак сред медсестри.

Резултатите показват, че е налице 19-процентно увеличаване на риска от рак за жените, които години наред работят нощем. Най-голям е рискът от рак на кожата - 41 процента, следван от рака на гърдата - 32 процента и рака на стомашночревния тракт - 18 процента, в сравнение с жените, които години наред не са работили нощем.

Петте навика, които най-често отключват рак

Отбелязва се също, че увеличаването на риска от рак на гърдата е констатирано единствено за работещите нощем жени в Северна Америка и Европа. Това може да означава, че въпросните жени са имали по-високи нива на половите хормони.

Колкото до медсестрите, работещите нощем били със значително по-висок риск от рак на гърдата - 58 процента, на стомашночревния тракт - 35 процента и на белите дробове - 28 процента.

Дори едно питие на ден повишава риска от рак

Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
БТА