3 неща, които най-често причиняват рак на стомаха
3 неща, които най-често причиняват рак на стомаха / ThinkStock/Getty Images

Нов доклад на Световната организация за изследване на рака и на Американския институт за изследване на рака показва притеснителни данни за злокачествените тумори на стомаха. Анализ на най-мащабните изследвания в света за първи път установява три закономерности, свързани със значимо увеличаване на риска от развитие на рак на стомаха.

Обобщаването на данните от 89 проучвания върху общо 17,5 милиона души от всички региони и култури показва, че вероятността за потенциално смъртоносен тумор расте при редовна употреба на алкохол, ядене на преработено месо всеки ден и живот с наднормено тегло.

Лошото е, че не става дума за големи количества или свръхтегло. А за стойности, които вкарват в рисковата група поне 1/3 от населението, допълва "24 часа".

Петте навика, които най-често отключват рак

Най-важният момент се оказва мярката.

Констатациите за потенциалната роля на алкохола и наднорменото тегло са нови. Според последния анализ вероятността за злокачествени промени в стомаха расте при повече от 3 стандартни питиета на ден. В житейски понятия това се равнява на 3 шотчета концентрат, или 3 чаши вино, или 3 халби бира.

Заради особеностите на метаболизма уязвимостта при жените започва още при половината от това количество.

Рискът от рак на стомаха се увеличава, ако пием по три алкохолни напитки или изяждаме по два резена бекон на ден, съобщи и Скай нюз.

Констатацията за риска от преработено месо почива основно на данни за ефектите от нитратите, много консерванти, включително свръхколичествата сол и вредните вещества, които се образуват при опушване.

Според доклада преработени меса над 50 грама на ден вдигат с 18% опасността
за рак на стомаха. Това количество е приблизително равно на малък кренвирш, или няколко кръгчета салам или резен бекон. Досега подобни данни имаше за нарастване на риска от рак на дебелото черво.

Новите ключови моменти са да се ограничат откроените три неблагоприятни фактора и да се увеличи консумацията на сурови плодове, зеленчуци, бобови (които освен фасул, включват и леща, грах, нахут и др.) и други растителни храни.

Ракът на стомаха ежегодно отнема живота на около 5000 души само във Великобритания, допълва БТА.