/ БГНЕС
В сряда Турция нанесе нови удари срещу кюрдски цели в Ирак и предупреди за по-интензивни трансгранични въздушни нападения, предаде АФП. Турската страна смята, че екстремистите, организирали нападение в Анкара през уикенда, идват от Сирия.

Правителството свика среща за национална сигурност с участието на висши ръководители на отбраната и разузнаването, за да подготви отговора си към нападението в неделя срещу правителствения квартал на столицата. Полицията застреля един от нападателите, докато другият загина при очевидно самоубийствен взрив пред вътрешното министерство на Турция, при който бяха ранени двама служители по сигурността. Клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), включена в списъка на терористична група от Турция и нейните западни съюзници, пое отговорност за първия атентат в Анкара от 2016 г. насам.

След атентата в Анкара: Близо 90 задържани в Турция в операция срещу ПКК

„Стана ясно, че двамата терористи са дошли от Сирия и са били обучени там“, каза външният министър Хакан Фидан в телевизионни коментари. „Отсега нататък цялата инфраструктура, големи съоръжения и енергийни съоръжения, принадлежащи на (въоръжени кюрдски групи) в Ирак и Сирия, са законни цели за нашите сили за сигурност“, добави Фидан.

„Препоръчвам на трети страни да стоят далеч от тези съоръжения.“ Турция извърши въздушни нападения срещу тиловите бази на ПКК в северните планини на Ирак часове след атаката в неделя. Министерството на отбраната съобщи, че е организирало ново нападение в сряда, което е "неутрализирало голям брой терористи" в пет района на Ирак.
БГНЕС