/ Gulliver/Getty Images
Такава прогноза направи президентът Ердоган
Турция очаква да разработи собствена ваксина срещу новия коронавирус до края на 2021 г.Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно обръщение след заседание на кабинета на министрите на републиката, предава „Анадолската агенция“.

Държавният глава също така обяви облекчаването на редица ограничителни мерки, въведени от властите като част от борбата срещу разпространението на COVID-19.

По думите му кафенетата, ресторантите, чайните, увеселителните паркове и подобни места ще могат да работят от 7 до 21 часа, с изключение на неделя.

Турция с нови правила за българите, влизащи в страната

Държавният глава добави, че през юни ограничението за напускане на дома в Турция ще бъде в сила от 22:00 до 05:00 часа през делничните и съботните дни. Пълно неделно блокиране ще остане в сила.

Преди това ограниченията включваха комендантски час в делничните дни от 21:00 до 5:00 ч. и забрана за излизане през почивните дни от 21:00 ч. в петък до 5:00 ч. в понеделник.

Разрешени са сватбени церемонии на закрито и на открито, при спазване на подходящи предпазни мерки, каза президентът Ердоган.

Втора турска ваксина вече е в списъка на СЗО на разработваните ваксини срещу COVID-19

Държавният глава заяви, че мерките, предприети по-рано от правителството, са постигнали целта си, тъй като е регистриран относителен спад в броя на заразените и смъртните случаи.

Той добави, че по-нататъшното облекчаване на ограниченията зависи от епидемиологичната ситуация в страната, както и от темпото на процеса на ваксинация.

Турция е готова да сподели с всички турската ваксина, когато тя е готова


Според него властите възнамеряват да доставят в Турция през юни „максимално възможното“ количество предварително поръчани ваксини от Pfizer, Sinovac и Sputnik V, като гарантират тяхното „ранно използване“.

„Ще направим всичко възможно юни да стане месеца на „ваксинационна мобилизация“, каза той.
Агенция "Фокус"