/ iStock/Getty Images
Турските власти отмениха PCR тестовете и карантината за ваксинирани срещу COVID-19 пътници, които влизат в страната през ГКПП-та на турско-българската граница.

Притежаващите ваксинационен сертификат пътници, които пристигат от България, ще може да влизат в страната през Капъкуле без да се налага да представят отрицателен PCR тест или да бъдат подлагани на карантина, информираха от валийството в граничния град Одрин.

Турция започна да ваксинира хората с увреждания

Според информацията на турските власти няма да се изисква отрицателен PCR тест за подрастващите под 18 години, пътуващи заедно с родители, притежаващи ваксинационен сертификат.

Имунизационните сертификати ще се признават на ваксинираните с ваксините на китайската компания Sinovac и на Pfizer. Имунизационният сертификат ще важи само за ваксинирани с две дози ваксина, като от поставянето на втората доза трябва да са изминали 14 дни, уточниха от одринското валийство.

Митническите власти на Капъкуле информират, че след отмяната на изискването за представяне на отрицателен PCR тестовете и карантината за COVID-19 се наблюдава интензивен трафик през турско-българската граница.

Правят тестове за коронавирус на българо-турската граница, за да има туристи в Одрин

Засилен е потокът от български граждани този уикенд, посещаващи граничния град Одрин за пазаруване. Митническите власти очакват туристическият поток през турско-българската граница да се засили през следващите дни.

От 1 юни в Турция се очаква да бъде премахнат вечерният час /21 часа/. А също така да бъдат отворени ресторантите и кафенетата, които сега извършват само кетъринг до 20 часа.

Междувременно започнаха и масовите пътувания на турските граждани, живеещи в европейските страни през ГКПП Капъкуле, които си идват за ваканцията в Турция.

Представящите имунизационен сертификат влизат безпрепятствено в страната, а останалите - при представяне на отрицателен PCR тест 72 часа преди пътуване или ще бъдат подлагани на карантина.
БТА