/ iStock/Getty Images
Властите в Тунис възнамеряват от следващата седмица да отворят икономиката.

СЗО: Най-богатите страни получиха 83 на сто от ваксините

Този ход ще бъде направен след протести на населението срещу ограниченията заради вируса и въпреки големия брой пациенти с COVID и недостига на кислород в болниците, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица в страната бяха затворени магазините и ресторантите и бяха забранени всякакви спортни и културни прояви, а правителството предупреди, че здравната система е пред срив.

Затворени бяха и местата за молитви, включително за започващото днес честване на празника Рамазан байрам. Тунис е с най-голям брой починали с диагноза COVID на глава от населението сред страните в Африка. Но населението е недоволно и някои дребни бизнесмени и търговци по пазарите се противопоставиха на новия локдаун.

СЗО: Индийският вариант на новия коронавирус е открит в 44 страни

Правителството обяви, че от 16 май ще задейства плановете си за отваряне на икономиката и обеща помощи за бизнеса и бедните. От неделя полицейският час ще започва не от 19:00, а от 22:00 часа.

Джамиите, ресторантите и училищата ще бъдат отворени при спазване на физическа дистанция между хората и други хигиенни мерки. Пристигащите в страната все още ще подлежат на карантиниране.
БТА