/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп заплаши днес да наложи вето върху законопроекта за бюджета на Пентагона, след като Камарата на представителите се подготви да го гласува.

Тръмп ще забрани САЩ да предоставят ваксина на други страни, преди да я получат американците

„Надявам се, че републиканците от парламента ще гласуват срещу много слабия Закон за националната отбрана (NDAA), който ще одобря“, заяви Тръмп, който напуска поста на 20 януари.

Бюджетът от 740 милиарда долара за 2021 г. трябваше да бъде гласуван във днес следобед от Камарата на представителите и да бъде представен пред Сената през следващите няколко дни. Но той се нуждае от подписа на Тръмп, за да стане закон.

През юли отделни версии на законопроекта спечелиха повече от две трети подкрепа и в двете камари. Това би било така нареченото „супер мнозинство“, достатъчно голямо, за да отмени ветото на Тръмп.

Доналд Тръмп ще пропусне инаугурацията на Джо Байдън

Но в крайна сметка някои републиканци могат да променят мнението си. Тръмп има няколко възражение по законопроекта. В него не се предвижда премахването на раздел 230, който предоставя на социалните медии защита от отговорност за съдържание на трети страни, пренасяно чрез техните платформи.

Тръмп многократно се противопостави на закона и каза, че гиганти като Facebook и Google са предубедени срещу него. Тръмп е недоволен от законопроекта, защото призовава за преименуване на американски военни бази, които почитат конфедеративните герои от про-робския Юг от Гражданската война в САЩ.

Законопроектът противоречи на стремежа на Тръмп да намали присъствието на американските войски в Германия.
БГНЕС