/ Gulliver/Getty Images
Президентът Доналд Тръмп ще подпише утре указ, който ще забрани предоставяне на други страни на ваксини срещу коронавирус, разработени по поръчка на правителството на САЩ, докато достъп до тях не получат всички американски граждани, съобщи тази вечер високопоставен служител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

САЩ достигнаха нов рекорд от близо 228 000 новозаразени за ден

Тръмп, който е подложен на остри критики за справянето си с епидемията от коронавируса, търси начин да си припише заслуга за бързото разработване и доставяне на ваксина, отбелязва по този повод Ройтерс.

Президентът, дошъл на власт под мотото "Америка на първо място", и неговият екип искат да покажат, че тази политика важи и при доставянето на ваксини, добавя агенцията.

Според служителя, пожелал анонимност, в указа ще бъдат посочени условията, при които американски правителствени агенции ще помагат на други страни с доставки на ваксини.

За днес е насрочена среща в Белия дом с представители на фармацевтични компании, на която Тръмп щял да подчертае, че борбата с пандемията в САЩ трябва да има приоритетно значение.

Ню Йорк отвори отново училищата си за присъствени занятия

Междувременно американски медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че две водещи компании - "Пфайзер" и "Модерна", чиито ваксини се очаква да бъдат първите, одобрени от здравните власти, са отклонили поканата от администрацията за утрешния т.нар. Ковид съмит в Белия дом.

От преходния екип на новоизбрания президент Джо Байдън, който ще смени Тръмп на 20 януари, казаха, че не са поканени на Ковид съмита. Очаква се на него Тръмп и други служители на сегашната администрация да фокусират вниманието върху информирането на обществото за ваксинационния план и ваксинационната кампания, която предстои да започне в САЩ. 
БТА